Monday, October 5, 2015

KUIH GELANG/KERIA


  



3-4 KETUL UBI KAYU @UBI KELEDEK (PUTIH)
3SD MKN TEPUNG UBI
4-5 SD TEPUNG GANDUM ( BLH TAMBAH SEHINGGA BLH BENTUK)
5-6 GULA PUTIH UTK SIRA
1. Potong 4 -5  dan rebus boh garam skt
2.Cucuk dgn garpu utk test empok.kalau senang cucukdah lembut la tu. 
3,Buang air lenyek  hingga hancu ketika panas2.
4. Gaulkan dgn tepung ubi hingga rata .
5.Masukkan tepung gandum secukup nya  ,uli sampai blh buat bulat2.
6.Buat bulat dan buat lubang tgh ,btk spt donat.
7. Goreng dan tuskan.
8.Ambil kuali lain ,masukkan gula +2 sd air.
9.Apabila berbuih masukkan kuih tadi ,perlahankan api dan gaul cepat2.
10.Apabila nampak gula pd kuih ,tutup api dan angkat cepat dr kuali.

CARA-CARA SIRA GULA