Sunday, September 29, 2013

PAJERI NENAS





[SUMBER MY MOM]
(I bj nenas buang kulit potong
UTK TUMIS:
5 bj bawng ros-HALUS POTONG
 3 bawng putih-POTONG  hALUS
1 inci halia-POTONG HALUS
3 tangkai daun kari
1 btg kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
..............
1 kampit rempah daging(kalau mak mesti guna rempah 3 kampit)
2cwn santan
2sk ikan bilis (tumbuk)
2sb kerisik
garam/gula
CARA MEMASAKNYA;
1)Rebus nenas pastu buang airnya .Rebus sekali lagi dgn gula 3sb.ketepikan.
2)Panaskan minyak tumis bahan tumis.Apabila garig masukkan air biar didih.
3)Masukkan rempah kari ,biar sampai naik minyak.
4)Masukkan nenas dan air rebusan tadi +ikan bilis tumbuk.
5)Tutup dgn tudung periuk dan biar dia masak 10 minit .
6) Masukkan pula santan n kerisik n garam.
7)Tambah gula jika kurang. Tutup biar mendidih lama sikit dlm 25 minit.lebih kurang.
  lagi lama lagi bagus ,supaya ia mesra rasanya.