(I bj nenas buang kulit potong
UTK TUMIS:
5 bj bawng ros-HALUS POTONG
3 bawng putih-POTONG hALUS
1 inci halia-POTONG HALUS
3 tangkai daun kari
1 btg kulit kayu manis
3 bj buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
..............
1 kampit rempah daging(kalau mak mesti
guna rempah 3 kampit)
2cwn santan
2sk ikan bilis (tumbuk)
2sb kerisik
garam/gula
CARA MEMASAKNYA;
1)Rebus nenas pastu buang airnya .Rebus
sekali lagi dgn gula 3sb.ketepikan.
2)Panaskan minyak tumis bahan
tumis.Apabila garig masukkan air biar didih.
3)Masukkan rempah kari ,biar sampai naik
minyak.
4)Masukkan nenas dan air rebusan tadi
+ikan bilis tumbuk.
5)Tutup dgn tudung periuk dan biar dia
masak 10 minit .
6) Masukkan pula santan n kerisik n garam.
7)Tambah gula jika kurang. Tutup biar
mendidih lama sikit dlm 25 minit.lebih kurang.
lagi lama lagi bagus ,supaya
ia mesra rasanya.