Sunday, May 13, 2012

MEE GORENG SOTONG VS LADA HITAM



1Peket  mee
5-6 ekor udang (budak 2 ni tak suka udang buat syarat je)
4 ekor sotong ( potong memanjang)boh banyak tak pe depa suka
½ bj bawang besar(  potong  je)
5 bj  bawang putih(ketuk 2je jgn hancur sgt)
2sb Cili tumis(cili kering banyak +1 bj b.besar  blend = tumis sampai naik myk boh garam sikit.)
(bila sejuk masuk dlm bekas ,simpan dlm peti ais’.Bila nak masak dah ada)
Sos tiram-sos cili-kicap –garam –gula
Serbuk lada hitam
2bj cabai muda( potong)
Carot-togil –daun bawang
CARA MEMASAKNYA;
1)Panaskan myk tumis bawang besar yg dipotong tadi hingga naik bau.
2)Masukkan bawang putih hingga naik bau juga.
3) masukkan udang +sotong + garam + gula+ carot+ cabai muda
4)masukkan cili tumis kemudian masukkan sos tiram +sos cili kicap.
5)masukkan mee gaul rata + lada hitam +togil.
6)akhir sekali masukkan daun bawang gaul sekejap tutup api.