{Sumber resepi dr keluarga diraja}
1KILO DAGING PEJAL ( JGN AMBIL YG ADA LIAT 2 TU)
BAHAN BLEND:
20 BJ CILI KERING ( LEBIH PUN TAK PE)
2-3 BJ BAWANG BESAR (KALAU BESAR 2 BJ ,KALAU SEDERHANA 3BJ JE)
3BJ BAWANG PUTIH
1 IN HALIA
SEDIKIT BELACAN
ASAM JAWA (KALAU ADA BJ BUANG BLEND SEKALI)
.................
5 SB GULA MERAH
2SD GULA PUTIH
8
BJ BAWANG MERAH (UTK BUAT BAWANG GORENG)
KICAP MANIS @ BIASA ( JGN
YG MASIN)GARAM JIKA PERLU
CARA MEMBUATNYA:
1)POTONG KETUL2
BESAR DAN REBUS DGN API PERLAHAN.
2)CUCUK
DAGING DGN GARPU ,KALAU SENANG CUCUK DAH LEMBUT LAH TU
(MASUK GARAM
SEDIKIT) REBUS SEKEJAB TUTUP API.
3)AMBIL
DAGING TADI ,POTONG LAWAN URAT PASTU
KETUK BAGI KEMBANG.
4)GAUL
DAGING DGN KICAP DAN GORENG JGN GARING SANGAT.
5)PANASKAN
MYK TUMIS BAHAN BLEND.
6)BILA NAIK
MYK MASUK GULA MERAH , GULA PUTIH, DAGING YG DI GORENG TADI.
7)GAUL RATA
,KALAU KURANG GARAM ATAU HITAM TAMBAH GARAM N KICAP.
8) APABILA
DAH MASAK TUTUP API TABUR BAWANG GORENG, SENANG JE KAN KAN.