Saturday, May 12, 2012

RENDANG DINDING


{Sumber resepi dr keluarga diraja}
1KILO DAGING PEJAL  ( JGN AMBIL YG ADA LIAT 2 TU)
BAHAN BLEND:
20 BJ CILI KERING ( LEBIH PUN TAK PE)
2-3 BJ BAWANG BESAR (KALAU BESAR 2 BJ ,KALAU SEDERHANA 3BJ JE)
3BJ BAWANG PUTIH
1 IN HALIA
SEDIKIT BELACAN
ASAM JAWA (KALAU ADA BJ BUANG BLEND SEKALI)
.................
5 SB GULA MERAH
2SD GULA PUTIH
8 BJ BAWANG MERAH (UTK BUAT BAWANG GORENG)
KICAP MANIS @ BIASA ( JGN YG MASIN)
GARAM JIKA PERLU
CARA MEMBUATNYA:
1)POTONG  KETUL2  BESAR DAN REBUS DGN API PERLAHAN.
2)CUCUK DAGING DGN GARPU ,KALAU SENANG CUCUK DAH LEMBUT LAH TU
(MASUK GARAM SEDIKIT) REBUS SEKEJAB TUTUP API.
3)AMBIL DAGING TADI ,POTONG LAWAN URAT  PASTU KETUK BAGI KEMBANG.
4)GAUL DAGING DGN KICAP DAN GORENG JGN GARING SANGAT.
5)PANASKAN MYK TUMIS BAHAN BLEND.
6)BILA NAIK MYK MASUK GULA MERAH , GULA PUTIH, DAGING YG DI GORENG TADI.
7)GAUL RATA ,KALAU KURANG GARAM ATAU HITAM TAMBAH GARAM N KICAP.
8) APABILA DAH MASAK TUTUP API TABUR BAWANG GORENG, SENANG JE KAN KAN.