Sunday, May 13, 2012

TAT TELUR


Dah lama tak buat tat telur.Atas permintaan pak jui(Zul) yg dah lama suruh buat ditunaikan.Baru masak ada orang tak sabar nak mkn potong panas2 tak cantik la.
Resepinya:
 UTK KULIT
2 cwn tpg gandum
¼  cwn gula halus
½ baking powder
¼  garam
½ cwn butter (bahagi kpd 8 bahagian) 
BAHAN FILLING:
1cwn susu cair (saya guna susu pekat tak payah bubuh gula dah)
4bj telur
1 cwn gula halus (kalau guna susu cair)
1 cwn air
1sk tpg kastad
1sk esen  vanila
CAR A BUAT KULIT:
1)Tpg-gula-b.powder-garam gaul sekali sebatikan.
2)Masukkan butter gaul  ramas jadi macam serbuk roti.
3)masukkan telur satu persatu gaul sampai jadi doh.
4)canai jadi rata .sapu acuan dgn majerin .
5)Ratakan dlm acuan.
CARA BUAT FILLING:
1)Buang punat telur (kalau tidak berbau hanyir) .pukul telur dgn esen vanila.
2)masukkan semua bahan pukul hingga sebati.
3)Panaskan atas api perlahan kacau selalu hingga pekat sedikit.
4)Tuang dlm acuan tadi ,kemudian bakar hingga kuning’
5) sejuk sikit baru potong.