Tuesday, May 29, 2012

KARI SADIN



I  tin sadin( kalau blh biar yg halal spt pertima)
(toskan sos nya}
3 bj bawang ros  }hiris
2 bj bawng putih }hiris
1 in halia               }hiris
2 tangkai daun kari
2 kpg asam keping
2 bj cili muda
1 ½ santan jgn pekat sgt cair je
1peket kari ikan
Cara memasaknya;
1)      1} Tumis bahan yg di hiris tadi +daun kari hingga garing.
2)      2} pastu masuk 1 cwn air ,asam kpg, garam tutup biar mendidih .
3)      3) masuk serbuk rempah kari biar sampai naik myk.
4)      4} masukkan ikan sadin {sos jgn masuk buang kan jer tak nak kauh jadi pekat sgt}
5)      5)tutup biar sebati tambah 1 cwn air kalau kering .biar dlm 10 minit.
6)      6) masukkan santan biar didih masukkan cili hijau ,garam.tutup sekejap pastu padam api.
7)      7)blh  dimakan dgn nasi, roti, roti canai.