6 Ketul ayam
Untuk hiris + tumis
2 bj bawang merah
2 bj bawang besar
3 kuntum b.cengkih /1btg kayu manis /3 bj buah pelage /1 kuntum b. Lawang
Utk blender;
2 bj cili muda / 1btg serai /2 bj bawang putih / 1 in halia
½ peket rempah kurma (anak 2 suka cair.... sapa suka pekat blh bubuh 2, 3pkt
Tak da masalah, lagi sedap)
1cwn kelapa ambil 3 cwn santan
1 kpg asam keeping
Garam /gula
Hiasan
1bj bawang besar ptg 6
1 bj cili merah belah 4
Caranya;
1)panas myk tumis bahan tumis sampai naik bau.masukkan air, garam, asam keping .
2) tutup dgn tudung periuk. biar air mendidih kemudian masukkan serbuk kurma.
3) biar hingga naik myk ,masukkan bahan yg di blend. Bila kering sedikit @ naik myk
Masuk kan ayam .tutup dgn tudung periuk. Biar dlm 20 minit.
4)masukkan santan/garam /gula.biar mendidih lagi.
5)setelah mendidih masukkan cili merah/bawang besar.tutup dgn tudung periuk selama 15 minit.
6)buka tudung , tutup api.